Sharon (35) heeft het niet op ‘vreemden’. Eigenlijk op helemaal niemand, vertelt ze weleens zelf. Sharon heeft een verstandelijke beperking en is opgegroeid in verschillende pleeghuizen en instellingen. Af en toe bladeren we door fotoboekjes en vertelt Sharon een herinnering van vroeger, bijvoorbeeld aan een bijzonder dier of een leuke verzorgster. Sharon heeft veel moeilijke dagen en kan zich dan maar lastig ertoe zetten om iets te ondernemen of voor zichzelf te zorgen. Na haar aanmelding bij Zorggroep Zuyd duurde het een tijdje voor ze weer iemand kon vertrouwen. Sharon kan ook weleens heel boos worden en zichzelf pijn doen. Gelukkig heeft Sharon nu een sterk zorgteam om zich heen met hartelijke en deskundige begeleidsters die haar door de donkere dagen heen willen helpen. Het lukt Sharon steeds vaker om de aangeboden helpende handen aan te pakken. Soms schrijft ze haar begeleidsters ook wel een brief of een mooi gedicht. ‘Je weet wel wat ik bedoel, toch?’ schrijft ze dan eronder. Gelukkig weten we dat steeds beter.
Mayke (24) was dak- en thuisloos toen zij tijdelijk werd opgenomen. Mayke is verslaafd. Vanuit haar opname heeft zij zich met behulp van haar behandelaar aangemeld bij Zorggroep Zuyd. We stellen samen met Mayke een zorgplan op dat we voorleggen aan de gemeente Maastricht. In het zorgplan staan de dingen die Mayke nodig heeft om weer een menswaardig bestaan te kunnen opbouwen. Mayke heeft altijd bij of met andere mensen samen gewoond en nog nooit iets voor zichzelf gehad. Alles wat zij heeft is een shopper vol met kleren. Het is haar droom weer mama te kunnen zijn voor haar dochtertje. Enkele tijd later mag Mayke met ontslag uit de opname en krijgt zij de sleutel van haar nieuwe kamer. Intussen is ook bewindvoering opgestart en is er een uitkering voor Mayke aangevraagd in haar nieuwe gemeente. Haar kamer is gezellig ingericht met haar eerste eigen meubeltjes en een basisvoorraad schoonmaak- en levensmiddelen. Mayke is aangemeld voor het Nu Niet Zwanger-project van de GGD en is nu bewust beschermd tegen ongewenste zwangerschap. Langzaam begint het leven van Mayke weer positief vorm te krijgen. Dat gaat met ups en downs, maar altijd samen, nooit alleen!
Leo (51) heeft al veel ervaring met hulpverleners. Hij heeft tot nu toe geen makkelijk leven gehad en veel tijd op straat of soms zelfs in de gevangenis doorgebracht. Leo kan hier wel goed over praten en haalt vaak herinneringen op. Het belangrijkste voor Leo is rust en stabiliteit. Deze vindt hij in zijn behandelprogramma en door met zijn begeleiders lekker actief bezig te zijn. Leo wil graag het contact met zijn familie verbeteren en gaat regelmatig met zijn begeleiders bij hen op bezoek.
Niek (38) komt weleens in de problemen. Hij is dan ook ‘geen lieverdje’, omschrijft hij zichzelf weleens. Hij weet inmiddels wel dat hij sommige dingen achteraf beter niet had kunnen doen. Af en toe baalt hij als hij weer een boete heeft gekregen, zijn taakstraf heeft gemist of een terugval heeft gehad. Voor Niek is het lastig om op tijd na te denken over oorzaak-gevolg, zoals bijvoorbeeld verstandig omgaan met geld en niet vertrouwen op mensen met foute bedoelingen. De begeleiders van Niek proberen zoveel mogelijk naast hem te staan en hem te helpen gezonde keuzes te maken en uit de problemen te blijven. Niek vindt zijn begeleiding fijn en gaat graag naar dagbesteding. Dat helpt hem met zijn dagritme en weekstructuur.
Disclaimer: Bovenstaande teksten zijn volledig geanonimiseerde verhalen van onze cliënten
Postadres Zorggroep ZuydPostbus 715710 AB Someren
Bezoekadres Zorggroep ZuydJan Campertstraat 116416 SG Heerlen